JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU skärper energikraven på datorer och servrar

EU:s ställer tuffare energikrav på datorer

EU lägger nu till datorer till listan av produkter som omfattas av ekodesign-direktivet. Från och med nästa sommar gäller nya gränsvärden för energiförbrukning i nya datorer och servrar. Elektroniktidningen har hela listan.
De nya kraven baseras på Energy Star, det internationella märkningsprogrammet för energieffektiv kontorsutrustning. Men medan Energy Star är frivilligt är ekodesign en tvingande lag inom EU.

– Eftersom Energy Star-märkningen är så känd inom branschen underlättar det för tillverkare att ekodesign baseras på samma grund, även om det har tillkommit vissa krav, säger Johanna Whitlock, som deltar i förhandlingarna för Energimyndighetens räkning.

De nya kraven enligt ekodesign beräknas spara 12,5 TWh till 16,3 TWh årligen från år 2020, jämfört med om utvecklingen skett utan detta lagkrav med tak på högsta tillåtna elanvändning för datorer och servrar.

Enligt Johanna Whitlock fick Sverige igenom en viss skärpning av kraven på datorer och servrar, men hade gärna sett ännu hårdare krav.

- De gränsvärden som kommer att gälla från den första juli nästa år är mer en fingervisning om vad som kommer. Från årsskiftet 2016 kommer kraven att skärpas. Nu har vi satt bollen i rullning, säger Johanna Whitlock till Elektroniktidningen.

I dag omfattas 16 produktgrupper av EU:s ekodesigndirektiv. Här finns allt från lampor och värmepumpar till kyl, frys och elmotorer.

Nu kommer också dammsugare, värmepannor och datorer in i systemet.

- Ekodesign kommer allt mer att gälla för mer avancerade sammansatta produkter och inte bara enskilda produkter, till exempel ventilationsaggregat i fastigheter, säger Johanna Whitlock.

 Här är de gränsvärden som kommer att gälla för nya datorer från och med 1/7 2014 samt 1/1 2016.


Jämför dessa maxgränser med vad de mest energisnåla datorerna i varje kategori förbrukar i tabellen nedan.



Så här ser beräkningsmetoderna för att få fram årlig energianvändning ut:

Desktop computer:

ETEC =(8760/1000) * (0,55*Poff + 0,05*Psleep + 0,40*Pidle)

Notebook computer:

ETEC =(8760/1000) * (0,60*Poff + 0,10*Psleep + 0,30*Pidle) )

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)