JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alphabet Nest byter skandal-vd

Tony Fadell, FOTO: LeWeb

Alphabet byter ut skandal-vd:n

Tony Fadell lämnar vd-posten på Googles systerföretag Nest. Bland teorierna om orsaken finns dåligt ledarskap och bristande resultat.

Nest Labs blev känd år 2011 för en termostat-puck som inte bara är självprogrammerande utan också snyggt designad.

Google köpte Nest år 2014 och fick Tiny Fadell som vd på köpet. Hans stora merit är att vara en av skaparna av Apples mp3-succé Ipod. Till Nest knöts förhoppningen att det designmässigt skulle kunna bli det smarta hemmets Apple.

Smarta hem är en av de IoT-nischer som spås en stor tillväxt under kommande år, och många stora företag, bland dem Alphabet, satsar stora resurser på att försöka etablera sig som centrala spelare.

Efter köpet har Nest-avdelningen vuxit från 280 till 1200 personer bland annat via uppköp. Den har haft ”en i princip obegränsad budget”, skriver tidningen Ars technica:

– Men i retur har Nest levererat mycket lite. Den självlärande termostaten och rökdetektorn existerade innan köpet och har bara får mindre uppgraderingar sedan dess.

Bland de uppköpta företagen finns Dropcam. Tony Fadell gjorde sig till fiende med personalen genom att kritisera den offentligt. Dropcams grundare Greg Duffy kritiserar i sin tur Tony Fadell för att vara en kopia av sin gamla Apple-mentor Steve Jobs dåliga sidor vad gäller ledarskap. Han beskriver i efterhand försäljningen av Dropcam som ett misstag.

I oktober 2014 köpte Nest smartahemsföretaget Revolv för personalens skull, och lade ner dess produkt. I mars i år gjorde Nest skandal genom att dessutom stänga av stödsystemet vilket gjorde att produkten slutade fungera för dem som redan köpt den.

På det positiva kontot för köpet av Nest finns protokollet Thread, som har fått ett brett mottagande som en generell standard för smarta hemstyrning.

Ledningen av Nest tas över av Marwan Fawaz, som bland annat lett Motorola Home.

Ars Technica skriver om kritiken mot Tony Fadell och Nest (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)