JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Altera" - lika men bättre

Det har snart gått tio månader sedan Intel formellt tog över FPGA-jätten Altera i en affär värd lite drygt 16 miljarder dollar. På ”Alteras” användardag i Frankfurt idag den 19 oktober var budskapet glasklart, allt är som förut men resurserna är mycket större.

– Jag har fyra budskap. Intel kommer att fortsätta driva Altera som en självständig enhet, vi kommer inte att bli en intern stödfunktion till Intels processorer. Efter köpet har Intel satsat substantiellt på FPGA:erna för att öka utvecklingstakten, säger Chris Balough, ansvarig för systemkretsarna på företaget och en av få som får uttala sig på det som tidigare var Altera.

Och han tillägger:

– Det tredje är att Intels processer lever 12 år i genomsnitt, företaget har idag processer från 65 nm till 10 nm. Och det fjärde är Arm-kärnorna i systemkretsarna inte kommer att bytas mot Intels egna bara för sakens skull .

Budskapet på användardagen i Tyskland är exakt detsamma som på Intel Developer Forum i San Francisco i augusti då Intels vd Brian Krzanich förklarade att verksamheten kommer att drivas vidare som förut i en separat enhet. Dessutom kommer det att gå att se hur det går ekonomiskt eftersom PSG, Programmable Systems Group som Altera numera kallas, kommer att särredovisas i Intels kvartalsrapporter.

– Investerarna förväntar sig avkastning. Nu när vi har tillgång till allt Intel har i form av processer, kapsling, med mera kan vi springa snabbare, säger Chris Balough.

PSG har runt 3 500 anställda vilket kan jämföras med Intel som ligger runt 100 000 anställda.

– Vi har liknande kulturer vilket gör att samarbetet fungerar bättre.

Som kuriosa kan nämnas att Intel fungerade som second source till Altera på 1980-talet.

Även om Altera använt Intels processer, kapslingsteknik och visst IP under ett antal år verkar köpet ha öppnat Pandoras ask.

– Det är verkligen helt otroligt när man kommer in och ser vad som finns i labben. Ta bara PCI Express, ingen kan det bättre. Nu har vi access till labben och testfaciliteterna och kan få hjälp om vi behöver.

Dessutom har Intel skruvat upp tempot för att ta igen en del av förseningen för flaggskeppet Stratix 10.

– Det var chockerande hur snabbt det gick när Intel lade manken till.

Trots spurten så är Stratix 10 ungefär ett år efter Xilinx när det gäller den nya processnoden på 16 nm för Xilinx/TSMC och 14 nm för Intel/Altera. Det går såklart att argumentera att det finns skillnader i processerna till Intels fördel men för kunderna är det viktigare vad som går att köpa idag än vad som kanske finns imorgon. Dessutom kommer det att ta PSG ett till ett och ett halvt år att få ut alla varianter av Stratix 10. Den som samplas nu är 2,8 miljoner uppslagstabeller.

Farhågorna att Intel skulle byta ut Arm mot någon av sina egna processorer i system-FPGA:erna har avvisats allt sedan budet blev offentligt sommaren 2015.

– Arm används internt på Intel mycket mer än jag väntade mig och det normala kommer att vara att vi använder den i våra produkter.

Däremot kan det komma nya och kompletterande produkter med Intelprocessorer om det finns en marknad för det.

Ett hett område för FPGA:er är datacenter där de ska ersätta grafikprocessorer för att accelerera algoritmer. Microsoft har visat att det fungerar men samtidigt har skeptikerna varit snabba med att påpeka att prestandavinsten var en knapp fördubbling och att lösningen dessutom blir dyr. Trenden stöds hur som helst av Xilinx som häromdagen meddelade att kinesiska Baidu också ska använda FPGA:er för att accelerera algoritmer i datacenter.

– Mycket beror på hur data skyfflas mellan processor, FPGA och minne. Man kan tappa allt men också få ett rejält lyft i prestanda.

Hur stort området blir räknat i penga vill dock Chris Balough inte spekulera i.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)