JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grenoble värd för stort sensormöte

En nygammal konferens kan man kalla Mems & Imaging Sensor Summit. I år var första gången eventet arrangerades med två tydliga huvudspår – ett kring mems-sensorer och ett med fokus på bildsensorer. Detta kryddades med fyra intressanta keynotes och en tävling där besökarna själva valde vinnare.

Likt förra året var Grenoble värd för konferensen som då hette Mems and Sensor Summit. I år har ordet Imaging lagts till, vilket bäddat för två parallella teknikspår med vardera över 20 föredrag. Här blandades allt från nya tekniker och tillverkningstrender med avancerad testning och nya tillämpningar. Över 400 experter från industrin slöt upp.

Konferensen Mems & Imaging Sensor Summit gick av stapeln den 25–27 september i franska Grenoble. Eventet organiseras av den internationella branschföreningen Semi. Konferensen med tillhörande miniutställning återkommer nästa år, på samma plats, den 23–25 september.

Inom bildspåret var djupavkänning med hjälp av time-of-­flight-sensorer ett frekvent återkommande tema. Tekniken används för att på olika sätt känna av omgivningen i tre dimensioner. Memsspåret färgades snarare av det låga priset på komponenter, vilket banar väg för helt nya tillämpningar – ofta inom navigation.

Att just Grenoble fått i uppdrag att organisera detta event har flera förklaringar. En är att Grenoble och stadens universitet genom åren har byggt upp ett starkt kluster kring avbildning – det påstås likna det kluster som finns kring det välkända forskningsinstitutet Imec i Belgien.

En annan förklaring är mems-giganten ST Microelectronics. Företaget har ett starkt fäste med betydande forskning och utveckling i Grenoble, och är en av två huvudsponsorer.

Claudia Levo

– Främst tre områden driver på sensormarknaden. Det är IoT, smart mobility och kraft- och energihantering, menade Claudia Levo på ST Microelectronics i sitt välkomsttal, och hon adderade.

– Förra året levererade vi över 20 miljarder mems- och bildsensorer och cirka 5 miljarder aktuatorer. Det ger en känsla av omfattningen av denna marknad.

Tillsammans påstås de tre ovan nämnda områdena – aktuatorer, mems- och bildsensorer – utgöra omkring tio procent av den globala halvledarmarknaden. Det motsvarade förra året cirka 46 miljarder dollar – då ingår allt från radar och lidar som är inbyggda i bilar till accelerometrarna som räknar steg i dagens smarta armbandsur.

Latith Altimime

– En stor del av industrin som driver utvecklingen av uppkopplade enheter finns här i Europa. Så det är goda tider för Europa just nu, inflikade Latith Altimime, huvudansvarig för branschorganisationen Semi Europe, i sitt öppningstal.

Efter en kort öppnings- och välkomstceremoni tog fyra keynotetalare plats på scenen. I tur och ordning kom de från Alibaba Cloud, Tower Jazz, Microsoft samt finska VTT.

Alibabas Yanchao Wang talade om framtiden – två decennier från idag – då allt har en ip-adress. Han slog även ett slag för den plattformen som Alibaba Cloud utvecklat, som tillsammans med operativsystemet AliOS är tänkt att skapa en bro mellan fysiska och digitala världar.

Avi Strum, ansvarig för sensorer på Tower Jazz – som är världens största foundry för analogt – satte istället fokus på säkerhet i mobiltelefoner.

Avi Strum

– Tre områden driver utvecklingen inom säker hantering av data i mobiler, det är bankaffärer, mail och personuppgifter, till exempel medicinsk data, konstaterade Avi Strum.

Hur mobiltillverkare som Apple, Samsung och Huawei löser utmaningen framöver är inte klart. Han vägde för- och nackdelar med olika sensorlösningar såsom optiska fingeravtryckssensorer och 3D-sensorer för ansiktsigenkänning.

– Just nu ryktas det i Kina att Apple åter planerar att börja att använda fingeravtrycksavläsning, men då integrerad med ansiktsigenkänning, och rykten i Kina blir ofta sanningar, konstaterade han.

Avi Strum blev också konferensens första – men långt från enda – att ägna tid åt olika typer av time-of-flight-sensorer (ToF).

Även Microsofts Sunil Acharya hakade på samma tema. Han hävdade exempelvis att Microsoft använder industrins mest avancerade ToF-sensor i kommande Hololens2 – som han själv liknar vid en dator på huvudet som visar en blandning av den verkliga världen och ett hologram.

Sunil Acharya

– Vi säger mixed reality. VR tar dig från fysisk till virtuell verklighet. Inom AR är de virtuella i princip framför dig och rör sig med dig. Vi visar hologram och det simmar inte i rymden eller i tid, förklarade Sunil Acharya.

I konferensens fjärde och sista key-note fick Antti Vasara, vd på VTT, chans att visa upp det finska forskningsinstitutets kompetens istället för Imec och Fraunhofer, som tidigare alltid fått äran.

Antti Vasara

I sitt tal lyfte Antti Vasara fram ett flertal projekt från sin arbetsplats. Han gläntade exempelvis på dörren till den första mems-baserade hyperspektrala kameran som bland annat har testats i nanosatelliter och för att upptäcka hudcancer.

Likaså berättade Antti Vasara om avbildning med hjälp av terahertz-teknik – hur tekniken kan användas i säkerhetssystem på flygplatser – samt om forskningsinstitutets arbete med solid-state-lidar, som gör att det går att styra strålen utan rörliga delar.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Ytterligare en kul ingrediens under eventet var en tävling (se underartikel) där besökarna själva via en app fick rösta fram två vinnare bland tio nya innovationer från både etablerade och uppstartsföretag – fem hade fokus på mems-sensorer och fem på avbildning. Vinnare blev amerikanska Alertgy och finska Okmetic.

Glukosmätare och kiselsubstrat populärast

Tio finalister kom till konferensen – alla sugna på att ta hem högsta vinsten i tävlingen om den mest innovativa produkt eller plattform som drar nytta av bild- eller memssensorer. Amerikanska Alertgy och finska Okmetic blev besökarnas favoriter.

Inför Grenoblekonferensen hade en grupp industriexperter vaskat fram tio tävlande – fem företag med teknik inom memssensorer och lika många inom avbildning.

Alla tio arbetar med att utveckla en produkt eller plattform där en eller flera sensorer har en väsentlig roll. Här ställdes bland annat testning av gassensorer mot akustiska ytvågorsensorer (saw, surface acoustic wave) inom mems-spåret, medan olika typer av detektorer tävlade inom avbildning.

Uppgiften att välja ut två värdiga vinnare lämnades till besökarna, som röstade på sina två favoriter via en app.

När alla tio finalister fått pitcha sitt bidrag på scen i 10 minuter, samt visat upp sig på utställningsgolvet, föll flest röst på plattformen från finska Okmetic som gör det möjligt att skräddarsy kiselsubstrat samt amerikanska Alertgys blodsockermätare – som du kan läsa mer om här (länk).

De övriga finalisterna var: Insightness, Eyeware Tech, Emsys/VisionGeek, Sand Microsystems, OnScale, Marvin Test Solutions, Frec|n|sys SAS, Sensry och Siconnex customized solutions.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)