JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers maskininlärning kategoriserar grafen

AI utvecklad på Chalmers kan analysera mikroskopbilder av grafen och tala om hur många lager av olika typer det består av. Det kan bli en snabb och billig metod för kvalitetssäkring.

Forskare på Chalmers Industriteknik har utvecklat ett billigt alternativ till Raman, SEM och AFM – metoder som idag används för att särskilja hur många lager en viss typ av grafen innehåller.

Lilei
Ye

– Metoderna är dyra, både i fråga om pengar och tid, säger Lilei Ye, projektledare för studien och grafenexpert på Chalmers Industriteknik.

Grafenet fotograferas i mikroskop och analyseras av maskininlärda algoritmer.

AI används för att identifera lagren från bilderna från mikroskopet. En av utmaningarna var att förbereda proverna för att få så bra bilder som möjligt. 

– Allt ska också göras i enlighet med standardisering. Det är en mycket viktig del, understryker Lilei Ye.

Om allt går som planerat kommer det vara möjligt för kunder att analysera sina prover och slippa lägga dyrbar tid och resurser på att anlita andra parter för provtagningen.

Projektet har genomförts tillsammans med Chalmers, 2D fab och Grafren. De sistnämnde är en grafentillverkare i Sundsvall och en i Linköping. 

I nästa projekt hoppas gruppen kunna vidareutveckla konceptet med hjälp av fler parter från industrin.

– Vi förhandlar fortfarande med parterna och kommer att lämna in en ansökan i december, avslutar Lilei Ye.


BILD: SIO Grafen

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)